12.8 C
Igoumenitsa
06/12/2023
thesprotiatv.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ

Plataria 696x465

Οι αφορμές για να ταξιδέψετε στην ΒΔ Ελλάδα και να επισκεφτείτε την Θεσπρωτία είναι αμέτρητες: τα βουνά της (Όρη Τσαμαντά, Παραμυθιάς & Σουλίου), τα ποτάμια της (Καλαμάς και Αχέροντας , ο λεγόμενος και «ποταμός των στεναγμών»), η σαγηνευτική Λίμνη με τα νούφαρα – λίμνη Καλοδικίου (περιοχή Natura), οι πανέμορφες ακρογιαλιές της και τα νησάκια των Συβότων. Το εντυπωσιακό φυσικό τοπίο συμπληρώνουν αρμονικά οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μοναστήρια και οι παμπάλαιες εκκλησίες, που βρίσκονται διασκορπισμένα σ’ όλη την έκταση της Θεσπρωτίας, μαρτυρώντας το πλούσιο ιστορικό και θρησκευτικό παρελθόν της περιοχής.

Κατά την επίσκεψή σας στην Θεσπρωτία αξίζει να περιηγηθείτε σε κάποιους από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς μας , όπως είναι η όμορφη Ηγουμενίτσα, το σημαντικότερο λιμάνι επικοινωνίας της Ελλάδας με τη Δυτική Ευρώπη και άκρο της Εγνατίας Οδού, η Πλαταριά, το γραφικό μας ψαροχώρι και τα φημισμένα Σύβοτα, όπου θα ενθουσιαστείτε με τα καταπράσινα νησάκια που θυμίζουν νορβηγικά φιορδ. Φεύγοντας από τον δημοφιλή προορισμό των Συβότων, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την ορεινή Πέρδικα, το πιο γοητευτικό παραδοσιακό χωριό της Θεσπρωτίας, που συνδυάζει τις ομορφιές του βουνού και της θάλασσας. Η γνωριμία με την περιοχή μας επιβάλει την επίσκεψη στο Μαργαρίτι και στο βενετσιάνικο κάστρο του, ενώ δεν πρέπει να παραλείψετε να ξεναγηθείτε στον Παραπόταμο, ημιορεινό χωριό που όπως και το όνομά του δηλώνει είναι χτισμένο δίπλα στον ποταμό Καλαμά και τον μεγάλο οικισμό της Αρχαίας Φανοτής (Ντόλιανη), έδρα του ομώνυμου θεσπρωτικού φύλου.

Φωτογραφικό ενσταντανέ σε μια άλλη εποχή θυμίζει η Παραμυθιά, που απετέλεσε σημαντικό εμπορικό και πνευματικό κέντρο της περιοχής αποκαλύπτοντας αυθεντικές πτυχές ζωής που διατηρούνται αναλλοίωτες. Εδώ αξίζει να επισκεφτείτε το πανέμορφο χωριό με τα πλατάνια Γλυκή στις όχθες του ποταμού Αχέροντα, ενώ λίγο πιο πάνω σας περιμένουν οι μικροί καταρράκτες των Μύλων Σουλίου και το ιστορικό μας Σούλι για μια γνωριμία με το ένδοξο παρελθόν μας.

Στην αντίθετη κατεύθυνση βρίσκονται οι Φιλιάτες, πόλη με μεγάλη ιστορική σημασία από την αρχαιότητα. Εδώ θα συναντήσετε και την Αρχαία Γιτάνη, πρωτεύουσα των Θεσπρωτών και διοικητικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο λόγω της στρατηγικής της τοποθεσίας. Μην απομακρυνθείτε από εδώ, χωρίς να επισκεφτείτε την Μονή Γηρομερίου, το δημοφιλέστερο θρησκευτικό αξιοθέατο της περιοχής που η ίδρυσή του κατά τον 14ο αι. συνδέεται με τον Όσιο Νείλο. Ολοκληρώστε την περιήγησή σας χαλαρώνοντας στην φιλόξενη Σαγιάδα, όπου μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ψάρι σε μια από τις γραφικές ψαροταβέρνες της περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας στον όμιλο Grimaldi για 84 εκ. ευρώ

Ολοκλήρωση της δράσης «Αξιολόγηση Σχολικής Ετοιμότητας» από το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας

24ο Camping Αγωνιστικών Κινήσεων και Μαθητικής Αντίστασης στο Drepanos Camping