thesprotiatv.gr
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αποκαλύπτεται το κτίριο Βούλγαρη στην Παραμυθιά

Κοινοποίηση

Σήμερα στις έξι το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί στην Παραμυθιά,  εκδήλωση παρουσίασης / ενημέρωσης, στο πλαίσιο του έργου: «Εξοπλισμοί – Διαμόρφωση Εκθέσεων Πολυχώρου Κτιρίου Βούλγαρη».

Στους δυο ορόφους του «Σχολείου Βούλγαρη», ενός κτιρίου που αποτέλεσε δωρεά  της οικογένειας Βούλγαρη, του γνωστού οίκου κοσμημάτων BVLGARI, στη γενέτειρά τους, θα φιλοξενηθεί μόνιμη έκθεση για την ιστορία, τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής, βάσει μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης.

Όπως τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ Ιωαννίνων ο Δήμαρχος Σουλίου, Ιωάννης Καραγιάννης, ο Δήμος Σουλίου αποκτά πλέον έναν σημαντικό «Πολυχώρο» πολιτισμού, ανοιχτό τόσο προς την τοπική κοινωνία όσο και προς το ευρύ κοινό, έναν πόλο έλξης με υπερτοπική φήμη και εμβέλεια.

Η εκδήλωση στόχο έχει την εξοικείωση και την συμβολή της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της στο έργο, που θα προάγει και θα διαφυλάσσει την τοπική πολιτιστική κληρονομιά.

Παράλληλα, αποτελεί ένα ανοιχτό κάλεσμα για προσφορά αρχειακού υλικού που σχετίζεται με τη θεματική του χώρου και δύναται να ενταχθεί στην εκθεσιακή ροή (φωτογραφίες, ντοκουμέντα, βιβλία, άλλα εκθεσιακά υλικά):

• Η λειτουργία του σχολείου στην πάροδο των χρόνων
• Οι σημαντικές οικογένειες/ ευεργέτες (οικ. Βούλγαρη, οικ. Ρίγγα, κλπ)
• Οι σημαντικοί άνθρωποι του τόπου (φωτογράφοι, συγγραφείς, κλπ)
• Η Γερμανική Κατοχή – Η εκτέλεση των Προκρίτων
• Το εμπόριο και οικονομικές δραστηριότητες (π.χ. Λάμποβο)
• Τα τοπόσημα – μνημεία (π.χ. Βρύσες, παραδοσιακές κατοικίες)

Ο Πολυχώρος Βούλγαρη μέλλει να είναι ο χώρος αναφοράς για την Παραμυθιά και το Δήμο Σουλίου και ως τέτοιος αφορά τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς άμεσα.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) 2014-2020 και αναμένεται να παραδοθεί στο κοινό τον Απρίλιο του 2024.

Ο Σωτήριος Βούλγαρης με καταγωγή  από την Παραμυθιά, ήταν ένας πλανόδιος πωλητής κοσμημάτων στα χωριά της Ηπείρου.

Το 1877 η οικογένεια, μετέβη στην Κέρκυρα και σύντομα πέρασε στη Νάπολι της Ιταλίας όπου με τον συνεταίρο του Κωνσταντίνο Τρέμο ο Βούλγαρης ξεκίνησε την επιχείρηση του με τα κοσμήματα που εξελίχθηκε στο παγκόσμια γνωστό οίκο. Ακολούθως ο Βούλγαρης πήγε στην Ρώμη, όπου είχε μια μεγάλη επιτυχία. Το 1937, ο γιός του Γεώργιος Βούλγαρης, μαζί με τον αδελφό του Κωνσταντίνο, έκτισαν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους την Παραμυθιά το σχολικό συγκρότημα που έως σήμερα παραμένει εντυπωσιακό. 

Το ιστορικότερο σχολείο της Θεσπρωτίας και ένα από τα πιο σημαντικά της Ηπείρου το δημοτικό σχολείο Βούλγαρη συνέδεσε το όνομα του με την εκπαίδευση αλλά και πολλά σημαντικά ιστορικά γεγονότα της Θεσπρωτίας.

Το κτίριο με την συγκατάθεση της οικογένειας μετατρέπεται σε ένα πολιτιστικό κέντρο, ένα πολυχώρο τέχνης, ιστορίας, πολιτισμού και εκπαίδευσης, που θα χρησιμοποιείται από τον Δήμο για τους κατοίκους.

Αποκαλύπτεται το κτίριο Βούλγαρη στην Παραμυθιά

ΠΗΓΗ:http://www.ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πρωταθλητές καράτε τρεις αθλητές από τη Θεσπρωτία

Θεσπρωτία: Σύλληψη στη διασυνοριακή περιοχή Φιλιατών ενός διακινητή μεταναστών

«Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» στην Θεσπρωτία…

Διασύνδεση των ηπειρωτικών αρχαίων θεάτρων

Προολυμπιακό Τουρνουά: Τζάμπολ στο ΣΕΦ με δύο αναμετρήσεις

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2024